Nieuws

Terug- en vooruitblik 2022

We hebben eens diep in onze spiegel en glazen bol gekeken. Hopelijk zijn jullie klaar voor onze terug- en vooruitblik. Heeft iedereen inmiddels zijn ogen open en voldoende paracetamol tegen onverklaarbare hoofdpijn op 1 januari? Pak ook maar een bak koffie, want dit is een lang bericht.

In 2022…
Zijn we groter geworden en dat is goed nieuws. Dat betekent dat er soms mensen weggaan, maar er in ieder geval meer terugkomen en blijven. We horen wel eens over bedrijven die zo’n concurrentiebeding hebben dat werknemers eigenlijk niet meer hetzelfde werk kunnen doen. Compleet onzinnig. Soms vertrekken onze werknemers naar een klant van ons. Weet je wat we dan doen? We vieren dat diegene weggaat … en hopen dat we bijblijven als goede werkgever; mogelijk kunnen we in de toekomst dan meer mensen daar plaatsen (hint @ oud-collega’s 😉).

We zien om ons heen dat bedrijven hun manier van werken veranderen. Flexibiliteit is belangrijker geworden. Helaas interpreteren sommige bedrijven het woord ‘flexibiliteit’ als ‘flexibiliteit met kleine lettertjes’. Dat vinden we dan vrij inflexibel. Weet je welke schokkende trend we dit jaar ook hebben gezien? Hou je vast: bedrijven hebben steeds meer door dat je werknemers beter in hun waarde kunt laten. Wat een openbaring! Wij zijn het hier overigens niet mee eens. Waarom zou je werknemers niet de kans geven om hun waarde (nog verder) te verbeteren?

Voordat we overgaan op de vooruitblik van dit jaar, willen we nog een van onze bevindingen delen. Herinner je nog die ene kerstborrel? Die ene die vrijwillig was, maar niet zo vrijwillig voelde? Ervan uitgaan dat iedereen een kerstborrel leuk vindt, is achterhaald! Tenzij je bij Giant Fox werkt natuurlijk. Toevallig hebben we nog een paar vacatures openstaan voor getalenteerde developers, maar daar gaat dit bericht niet over. Voor de zekerheid hier toch wel de link: https://giantfox.nl/vacatures-bij-giant-fox/

In 2023…
Verwachten we dat de relevantie van software en digitaliseren nog altijd hoog is, maar dat de urgentie ervan (lichtelijk) daalt. Wij voorspellen dat bedrijven dus voornamelijk zich zullen richten op consolideren in plaats van groeien. De wens voor vastigheid zal ook (nog steeds) merkbaar zijn bij werknemers. In onzekere tijden stapt men pas over als het moet.

Heb je wel eens van de term ‘cowboybedrijf’ gehoord? Dit zijn trigger happy bedrijven (vaak in recruitment) die erop gericht zijn om zoveel mogelijk te schieten. Raken is minder belangrijk. Het zijn vaak jonge gasten die gouden bergen in het vooruitzicht hebben. Om 8 uur ’s ochtends gaat de telefoon al (veel te vroeg) en het bellen gaat maar door, totdat er een kandidaat op een plek is neergezet die echt niet bij hem past. We voorspellen dat het aantal van dit soort bedrijven helaas gelijk blijft. De negatieve ervaring met cowboybedrijven wordt dan vaker geassocieerd met recruiters. Kortom, het wordt lastiger om je te onderscheiden als detacheerder.

Wat gaat er nog meer in 2023 gebeuren? De overheid zal groot blijven, banken digitaliseren gestaag verder en de energietransitie is interessant. Hier verwachten we veel ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je stroom afneemt en alternatieven voor verwarmen. Hybride werken blijft ook interessant voor bedrijven, ondanks dat ze nog steeds worstelen met thuiswerken.

Tot slot verwachten we dat begin dit jaar een paar goede developers de weg naar Giant Fox weten te vinden. Gek genoeg lijkt dat altijd in de eerste helft van het jaar te gebeuren. Voor degene die zich aangesproken voelen hebben we nog wat sluikreclame opgenomen. We zijn er trots op dat werknemers zelf hun voorwaarden mogen kiezen bij ons (aantal vrije dagen, salaris, etc.). Ook hebben nog plek in ons team en toevallig is hier de link naar onze vacatures: https://giantfox.nl/vacatures-bij-giant-fox/

We wensen je een gezond jaar toe.